Sunday, 7 August 2011

AKU BANTAI GELAK SORANG-SORANG DALAM KEDAI BORONG TUDUNG YANG LAKU MACAM GORENG PISANG PANAS!!

Salam..


ini kisah 24 jam yang lepas,maklumlah dah pOse ramailah yang fikir tahun nak pakai baju fesyen Hana tajimalah,hana tajimot,brad pritt bagailah,sudahnya bile pakai tak jugak muke macam artis.Kalau semua sifat manusia sejagat yang aku nak cerita dekat sini memang tak la.lagipun macam aku ni baik sangat nak kutuk-kutuk orang.


So fiera sambung cerita.Pagi tu aku tengah berfesbuk sambil menikmati cekelat cadbury yang dah dekat sebulan aku berusaha untuk habiskan tapi baru semalam aku dapat habiskan 100%!.sebab ape lambat macam siput babot aku nak habiskan cekelat tu?sebab cekelat tu manis aku tak suka!tapi dah org bagi tak kan tolak je kan??sebagai adab haruslah menerima.


So sambung cerita sedang aku syok membahan lelaki miang yang chat dekat FB aku semalam,tetibe terasa ade sesuatu yang bergetar dibawah punggung aku,terlompat aku dari katil!rupenye ade sms dari kak mimi,cousin aku.spontan dalam hati aku berkata.


"cettt! kang ade jugak barang aku yang masok lubang jamban ni kang siap flash sekali.Astarghfirullahhala`zimmm,apelah aku cakap mengarut ni."


So sms tu berbunyi begini.


"fiera sayamm!jom pegi masjid jamek teman akak pegi beli baju raya..boleh??"


cett!.


hamboii kemain bagi salam tak ape pun tak,hantar sms macam hantar dekat orang kafir pulak dah siap sayam-sayam ape ingat aku ni bayam ke??..huh!nasib kazen sendiri.


"Pegi masjid jamek??yang banyak bangla tu??ok pukul berape??"


Balas aku sambil bukak almari baju.


"sekarangla..akak dah ade dekat KL Sentral ni,kejap lagi akak gerak pegi masjid jamek then kite jumpe dekat sane ek??ok bai..ape-ape hal nanti kol akak ok??"


bebel kazen aku dalam sms.


"OK"


balas aku ringkas.


******************

Aku terus capai dress labuh,jacket jeans dan shawl,siap dalam dalam 10 minit.Keluar terus jalan kaki ke Bus Stop.Tepat-tepat je sampai ke bus Stop, bus Metro 16 pun tiba.kuss!nasib sempat kalau tak alamatnye berjanggut jugaklah aku kena tunggu bas lain sampai.
Sampai je masjid jamek aku melilau cari kelibat kak mimi,kazen aku.tak sampai lima saat aku dah dapat detect kazen aku,bukan susah.Yang tinggi lampai macam zirafah tulah die!.agaknye kalau zirafah nak tengok die pun kena mendongak ke langit.sebab tinggi sangat.

"Jom!kite pegi kedai MUAZ TEXTILE,dekat situ tudung murah-murah,kalau fiera masok kompem pengsan"

kata kazen aku penuh konfiden.

"Yela tu,kalau fiera pengsan akakla kena angkut fiera bawak balik rumah..hahahaha"

Balasku dengan gelak ketawa besar.



**************************




Sampai je dekat kedai tu.perghhh!! ramai gile babot orang.yang dekat cashier je toksah nak cakap la derr.beratur panjang sampai dekat stor belakang.stock tudung  ekspress,shawl ,baju melayu,samping dan segala macam jenis tudung terkumpul dekat situ.Tudung yang biasa aku tengok orang jual di online pun ade dekat situ.semua tak sampai RM10!!.Baju melayu tak sampai rm50.patutlah bersepah-sepah orang dekat dalam kedai tu,siap ade customer laki-laki tu cari baju melayu sambil bersila dekat lantai.Dasyat tak dasyat kedai tu.

"akak kite berpisah,akak cari tudung yang akak nak fiera cari tudung yang fiera nak,nanti kite jumpe dekat cashier je,ok?"

Kataku dalam keadaan berbisik ke telinga kazen aku.

"OK"

balas kazen aku secara ringkas.

Sedang aku belek-belek shawl,tetibe sepasang suami isteri lalu sebelah aku,

"Bang,cantiklah shawl  tu.kan??"

tanye si isteri dekat suami beliau.

"cantik ape beropol-ropol tu,macam hantu kak limah je kalau sayang pakai"

Balas suaminye dengan muke tak boleh blah.

Hahahahahaha!!.bantai gelak aku tertunduk sorang-sorang dekat situ.Tetiba ade sorang laki-laki tegur.

"haii dik gelak sorang-sorang nampak,tak mengajak pun"

tegur laki tu sambil tersenyum haremm gigi sebatang takde!.Aku pun sambar je dua helai tudung terus pegi ke casheir jumpe kazen aku.bantai gelak aku dekat sebelah kazen aku.hahahaha.

"woit,apesal gelak cam sengal je ni??"

tanye kazen aku.

"takdelah ade sorang mamat tu tegur fiera,lepas tu die senyum gigi sebatang pun takde.hahahaha!"


"Sengal.."


Balas kazen aku dengan selamber.

hahaahhaha!!.Kami berdua bantai gelak sambil melangkah keluar dari kedai tu.

Kalau nak cerita aku dengan kazen aku beli barang ape,harge barang yang kitorang beli berape,kompem entry panjang-memanjang.


P/S:Belilah baju raya ikut keperluan tak perlulah nak beli barang branded sangat,kadang-kadang kualiti barang yang mahal tu same je dengan barang yang murah.Asalkan kite pandai memilih.

10 comments:

i'm ezza haniza said...

hahaha! mamat takde gigi ?hahahaa

farra said...

hahaha..sumpah kelakar!

beb,muaz textile??perghh!aku salu borong kat ctu..tmpat feberet..wakakaa

ceriteraliyana said...

errkk!! ramai orang + sesak = panasnyeeeee..hehe

Akulah Pak Lan said...

best no shopping...biasa la orang pmpn...

sYafIk-wAy said...

alamak ! lelaki tuh tak sempurna . haha

Erra Kyra said...

haha..memang setahu cek..hang suke ketawa..sampai longgar gigi kan?..^^

selamat berpuasa cik fiera..

Fahmi Mahat said...

terbaikkkk~ muaz textile pun boleh

like 10x,
fahmimahat

Farierahasanz said...

demm.!! haha

nak pegi , nak pegi. .katne tu.????
boley aku gelak kan mamat tu sekali . .ahahaa

MuaZijaH said...

masjid jamek..klu naik komuter nak benti kat mane,dekat ngn ape..nak,ijah nk tgk fiera..name kedai Muaz Textile.tersenyum² husband ijah,famouse name dy,huhu!

Fiera Pirot said...

@ezza yup..takde gigi..hehehe

@farra yeke??best tapi ramai sgt org..hurmm

@liyana memang sesak pun..hehehe

@syafik way tak yah nak gelak sgtlahh..hehehe

@errakyra hamboii kemain eh..longgar je gigi tapi tak tercabut lagi..hehehe

@Fariera aku rase kalo ko ade time tu ko pun same cam aku..hehehe

@Muazijah kalo naik KTM benti dekat KL sentral,then amik LRT putra pegi masjid jamek...haah kebetulan ek name kedai tu same name dgn husband ijah..hehehe.